Rezultati literarnog natječaja za krčke školarce na temu „21.…

Otok Krk

Otok Krk

Otok Krk Baska
Otok Krk Mostkrk
Otok Krk Galerija most 1
Otok Krk Dobrinjski pust
Otok Krk Kosljun
Otok Krk Kozica
Otok Krk Krk
Otok Krk Vela placa
Otok Krk Sumrak
Otok Krk Bodulka
Otok Krk Merlin
Otok Krk Grad Krk
Novo: 18.01.2019  u  18:36

Otok Krk › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Rezultati literarnog natječaja za krčke školarce na temu „21.…

 
Najnoviji videi
 
Otok Krk Klapa Zvonimir, Baška Klapa Zvonimir,…
Otok Krk Vrbnik - nad morem priča Vrbnik - nad morem…
Vrbnik - nad morem…
Otok Krk LOVREČEVA U KRKU LOVREČEVA U KRKU
Film je sniman 2010…
Otok Krk Otok Krk - odmor za dušu Otok Krk - odmor…
"..I kome da kažem…
Recepti
Mrki mufini - Otok Krk, otok-krk.org Mrki mufini
Ljubitelji gorke čokolade…
Zelene rajčice i lučice u octu - Otok Krk, otok-krk.org Zelene rajčice i lučice…
Simpatične male zelene…
Rajčice punjene paštetom i mozzarellom - Otok Krk, otok-krk.org Rajčice punjene paštetom…
Brojne su inačice punjenih…
Ljuta salsa - Otok Krk, otok-krk.org Ljuta salsa
Udružili se pelati,…
Igre, igrice
Balls Shooting - Otok Krk, otok-krk.org Balls Shooting
Balls Shooting
Jade Monkey - Otok Krk, otok-krk.org Jade Monkey
Naniži najmanje tri…
Gold strike - Otok Krk, otok-krk.org Gold strike
Bacite sjekiru na najmanje…
Jewel Quest - Otok Krk, otok-krk.org Jewel Quest
Jewel Quest
Povezani članci
Zadnje vijesti
NISMO MI SAMO IZNAJMLJIVAČI

Ako želite postati iznajmljivač, a neznate kako i odakle početi, ovdje ćete pronaći potrebne informacije

A sva svoja pitanja šaljite na

otokkrk.org@gmail.com

 

 
NA DANAŠNJI DAN


 

 

 
Digitalna multimedijalna karta

kulturne baštine otoka Krka.

 
PLOVIDBENI RED BRODSKE

linije Crikvenica - Šilo od 22. listopada 2018. do  30. travnja 2019.

 
SPONZORI CD-a

AUTORSKA ČAKAVSKA POEZIJA OTOKA KRKA

 
PJESNIČKI NATJEČAJ

na temu Osmijeh

 

 
04
 
12.2017

Rezultati literarnog natječaja za krčke školarce na temu „21. stoljeće…

Rezultati literarnog natječaja za krčke školarce na temu „21. stoljeće - stvarnost ili mit?“
 

Završen je natječaj multimedijalne udruge Krčka beseda i ovoga našega internetskog portala otok-krk.org za najbolji literarni uradak na temu 21. stoljeće - stvarnost ili mit?. Iz otočnih osnovnih škola nije pristigao niti jedan uradak, a među radovima koje su poslali srednjoškolci, žiri u sastavu: Elfrida Mahulja, prof. Ema Jedrlinić i prof. Marija Ban pregledao je sve radove i odlučio dodijeliti dvije ravnopravne prve nagrade za srednjoškolce.

Najbolje radove poslale su srednjoškolke, obje učenice 3. razreda gimnazije krčke Srednje škole „Hrvatski kralj Zvonimir“ Miriam Volarić iz Vrbnika i Karla Žužić iz Vrha (Salatići).

Čestitamo nagrađenima!

Plakete i knjige bit će im svečano uručene 21. ožujka 2018. na tradicionalnoj proslavi Dana pjesništva, a članske iskaznice krčke Gradske knjižnice stići će im poštom na kućnu adresu te odmah mogu početi koristiti usluge knjižnice.

Evo nagrađenih radova:

 

Dragi čitatelju,

nemam pojma što bi ovaj naslov trebao značiti. Kao pripadnik 21.st. prepričat ću vam kako izgleda jedan moj uobičajeni dan, pa vi prosudite sami.

Svako jutro probudi me mamin glas: "Miriam! Sedam sati je!". S oblaka snova, brzinom munje padnem u stvarnost. S kreveta na pod.

Kao oslijepljeni Edip, tapkajući u mraku, tražim mobitel na noćnom ormariću. Provjeravam imam li novih poruka. Zbog elektronske pošte i bezbroj socijalnih mreža, Hermes je odavno izgubio svoj posao. Sad radi na minimalcu u nekoj tvornici tenisica.

Kako se to meni ne bi dogodilo, odlazim u školu obrazovati se. Već u osam u jutro Atena nas stavlja u red. Učimo sve i svašta, bitno i nebitno. Izmišljamo toplu vodu koju je Prometej zagrijao svojom vatrom već davno prije.

Dave nas vječita ispitivanja i ispiti po tzv. "principu Meduze". Taman napišemo matematiku, kad nam profesori najave još fiziku i psihologiju. Kako bi se obranili, cijeli razred bi se trebao držati skupa, ali češće se ponašamo kao Odisejeva posada. Što je, tu je. Ima nas svakakvih. Uvijek postoji neka Helena oko koje se svi trgaju, neki šaljivi Pan, neka Antigona koja svako toliko ide na razgovor kod ravnateljice, neki Sizif koji pokušava ispraviti jedinicu i smotanci koji nastradaju od Amorove strijelice.

Nakon osam dugih sati, umorna se vraćam na svoju Itaku u Vrbnik. Dok prolazim poljem, Dioniz mi maše ispod listova vinove loze, a ja mu veselo odzdravljam. Napokon se mogu družiti s Apolonom i Muzama. Crtam, pišem, sviram, pjevam, uživam. Prošećem se šumom, popričam sa satirima, a moru me vuku glasovi sirena.

Iz transa me trzne grmljavina koja najavljuje oluju.

Brzo pobjegnem u sigurnost svoga doma. Ušuškam se u topli krevet i ponovo krenem put Olimpa, iznad oblaka, u slatkim snovima čekam novo jutro.

21. stoljeće - stvarnost ili mit?!

Miriam Volarić

*******************

Kada govorimo o stvarnosti, obično mislimo na realno stanje, na situaciju u kojoj se nalazimo i ljude koji nas okružuju. Mit je, s druge strane, nestvarna situacija s idealnim ljudima i fatalnim krajem, bio on pozitivan ili negativan.

Kako tijekom povijesti, tako i danas, naš je otok za nas Krčane stvarnost. Mit je za nas sve što bi htjeli, a nemamo, sve ono za čime trčimo, ali ne sustižemo. Dvadeset i prvo stoljeće i k nama donosi svoje čari i prokletstva. Obrazovanje, aktivno sudjelovanje u društvu i rješavanje problema za naš su otok samo djelomična stvarnost. Drugi dio (slavne nam i svijetle) stvarnosti čine i trula srž, plašljivi vođe i loš sustav. Pravdamo se lošim uvjetima, ali silna opravdanja ne smiju prikriti čisti dio stvarnosti i zakloniti vrijednim pojedincima, našim Bodulima, onima koji se ne boje iz mase izdvojiti željom da učine nešto dobro za naše društvo tako da zagušljivu stvarnost utope u zanosni mit. Donosi li dvadeset i prvo stoljeće nove priče o mitskim junacima i njihovim bitkama­? Naravno, ali donosi i „grde“ antagoniste. Štoviše, epska se bitka upravo odvija u vašim srcima i glavama. U glavama mnogih, mitski lijepo zvuče novac, mito, korupcija... Istinski mitski bilo bi kada bi se bitka vodila u srcima. Bilo bi teško, ali srce odlučuje dobro kada voli. Dobro bi odlučilo i svako naše srce, jer tko od nas ne voli svoj otok i svoje najmilije?

To je stvarnost. Vi ste stvarnost, dakle vi ju gradite. Ako ju izgradite odlukama srca, naš će otok biti neukaljano zlatan, povezan najljepšim mostovima svijeta, okružen najčišćim morem, ispunjen velikim Bodulima. Tada će se mit i stvarnost poklopiti i krčka će zima biti toplija.

Karla Žužić

(MK)

Autor: Milohttp://otok-krk.org
  • Otok Krk
Vijest se nalazi u:

 
Otok Krk Uključite se u IZHR
Otok Krk SVI ZA SVE - IZHR
pretraži portal...
Kontaktirajte uredništvo portala grada Otok Krk

 

Sveta tri kraljaNova godinaSveti StjepanBožićDan svih svetihDan neovisnostiDan domovinske zahvalnostiDan državnostiDan antifašističke borbeINmusic
 
otok-krk.org preporuča
PC Trikovi Mjuza.net
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - otok-krk.org
 
ZAHVALJUJEMO NA SUFINANCIRANJU

ZA 2018. GODINU

 

 
 

Otok Krk › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Rezultati literarnog natječaja za krčke školarce na temu „21. stoljeće - stvarnost ili mit?“

 

 

 
 
Otok Krk RSS - Powered by: WMD - Web Hosting Otok Krk - CMS Otok Krk - Izrada web stranica Otok Krk - SEO Otok Krk - Web trgovina Otok Krk - Vijesti