Pobjednička OLUJA

Otok Krk

Otok Krk

Otok Krk Baska
Otok Krk Mostkrk
Otok Krk Galerija most 1
Otok Krk Dobrinjski pust
Otok Krk Kosljun
Otok Krk Kozica
Otok Krk Krk
Otok Krk Vela placa
Otok Krk Sumrak
Otok Krk Bodulka
Otok Krk Merlin
Otok Krk Grad Krk
Novo: 19.11.2018  u  23:41

Otok Krk › Vijesti › Blog › Događaji › Pobjednička OLUJA

 
Najnoviji videi
 
Otok Krk Klapa Zvonimir, Baška Klapa Zvonimir,…
Otok Krk Vrbnik - nad morem priča Vrbnik - nad morem…
Vrbnik - nad morem…
Otok Krk LOVREČEVA U KRKU LOVREČEVA U KRKU
Film je sniman 2010…
Otok Krk Otok Krk - odmor za dušu Otok Krk - odmor…
"..I kome da kažem…
Recepti
Mrki mufini - Otok Krk, otok-krk.org Mrki mufini
Ljubitelji gorke čokolade…
Zelene rajčice i lučice u octu - Otok Krk, otok-krk.org Zelene rajčice i lučice…
Simpatične male zelene…
Rajčice punjene paštetom i mozzarellom - Otok Krk, otok-krk.org Rajčice punjene paštetom…
Brojne su inačice punjenih…
Ljuta salsa - Otok Krk, otok-krk.org Ljuta salsa
Udružili se pelati,…
Igre, igrice
Balls Shooting - Otok Krk, otok-krk.org Balls Shooting
Balls Shooting
Jade Monkey - Otok Krk, otok-krk.org Jade Monkey
Naniži najmanje tri…
Gold strike - Otok Krk, otok-krk.org Gold strike
Bacite sjekiru na najmanje…
Jewel Quest - Otok Krk, otok-krk.org Jewel Quest
Jewel Quest
Povezani članci
Trenutno nema povezanih sadržaja
Zadnje vijesti
NISMO MI SAMO IZNAJMLJIVAČI

Ako želite postati iznajmljivač, a neznate kako i odakle početi, ovdje ćete pronaći potrebne informacije

A sva svoja pitanja šaljite na

otokkrk.org@gmail.com

 

 
NA DANAŠNJI DAN


 

 

 
Digitalna multimedijalna karta

kulturne baštine otoka Krka.

 
PLOVIDBENI RED BRODSKE

linije Crikvenica - Šilo od 22. listopada 2018. do  30. travnja 2019.

 
SPONZORI CD-a

AUTORSKA ČAKAVSKA POEZIJA OTOKA KRKA

 
LITERARNI NATJEČAJ

za učenike osnovnih i srednjih škola s otoka Krka

 
05
 
08.2012

Pobjednička OLUJA

.
Pobjednička OLUJA...
 

Kada su kolovoško praskozorje 1995. razbudili prvi udari Hrvatske vojske, započeo je početak kraja suludog zločinačkog projekta rastakanja hrvatske države i stvaranja nekakvih paradržavnih tvorevina na našem tlu. Započela je Oluja - oslobodilačka operacija u kojoj je mlada vojska branitelja izrasla u pobjedničku silu, onu prevagu koja je znala očuvati i donijeti slobodu svojim građanima.

Dugo smo čekali te dane. Vidali rane, prkosni i ponosni, vjerujući kako ćemo dočekati dane u kojima će golema žrtva hrvatskog čovjeka dobiti svoj smisao u slobodnoj, prosperitetnoj, demokratskoj domovini. Vjerovali smo u izdržljivost hrvatskog čovjeka, odlučnost hrvatskog vojnika, snagu srca i razboritosti. Bilo je časno biti dijelom hrvatskog naraštaja kojemu je pripala golema čast i golema odgovornost ostvariti tisućljetne snove o svojoj državi.

Tih prvih dana kolovoza povijesne 1995. osluškivao je hrvatski čovjek vijesti s do tada otetih hrvatskih krajeva. Hrvatski vojnik vraćao je otetu hrvatsku zemlju natrag u domovinsko okrilje. Nestajala je kao kula od karata zločinačka tvorevina. Pokazala je Oluja kako se bori za svoju zemlju. Pokazala je u kakvu je silu izrasla Hrvatska vojska u nepune četiri godine. Iza pobjedničkih vitezova ostajale su stope slobode - rađao se golemi ushit običnog hrvatskog puka koji je dočekao dane ponosa i slave. Znali su kako bi se naši dečki i naše cure radovali da su dočekali povijesni peti kolovoza, da su mogli vidjeti hrvatsku trobojnicu kako vihori nad slobodnim hrvatskim Kninom. Barem na tren suze tuge pretvorile su se u radosnice. Hrvatska je bila slobodna. San generacija mogao se opipati, disati. A samo četiri godine prije doživljavali smo kalvariju, pokapali svoje sinove i kćeri, grčevito se boreći za opstanak, za pravo na postojanje, bez mnogo prijatelja, oslonjeni sami na sebe, svoju odlučnost, svoje viteštvo. I onu iskonsku ljudsku pravdu, koja bi svakom narodu trebala omogućiti da sam odlučuje o svojoj sudbini. Sve je to sadržano u oslobodilačkoj, pobjedničkoj Oluji. Braniti svoju zemlju, osloboditi je - sveta je zadaća. Bila je čast živjeti vrijeme kada je Hrvatska vojska, spremna i odlučna pokazala kako je dostojna zahtjeva vremena, kako zna da su u nju uprte oči napaćenog hrvatskog puka. Svoju je zadaću ispunila viteški, omogućivši svojoj domovini da se iz vremena stradavanja i razaranja okrene budućnosti, boljitku, slobodi koja se diše punim plućima.

Svake godine početkom kolovoza naviru slike radosti na ulicama hrvatskih gradova, beskrajne sreće dok su se naši dečki, naši susjedi, vraćali svojim kućama. Dočekivani su kao pobjednici, kako i priliči ljudima koji su ostvarili nešto golemo. Čovjek vrlo lako sklizne u patetiku i olako se nabacuje pridjevima - no za Oluju ono povijesno, veličanstveno, golemo nisu tek prazne fraze. Jer, sjećajući se tih dana imamo na što biti ponosni. Ostvarili smo svoju zadaću. Imamo svoju Hrvatsku, slobodnu, jedinu, koju ni za što ne bismo mijenjali, Hrvatsku koju smo znali braniti, koju smo znali osloboditi i očuvati.

I ovih dana spomena na ponos i slavu sjećamo se naših prijatelja koji nisu dočekali vihorenje hrvatskog barjaka nad svakim pedljem domovine. Znamo kako bi se s nama radovali i kako bi ponekad ispričali svojoj djeci poneku priču iz one naše Velike knjige slobode. Da se ne zaboravi. Svaka žrtva, svaki napor djeličak je velikog mozaika. Naši vitezovi žive u našim mislima, ma koliko izgledalo da ih se samo prigodničarski sjetimo.

Danas je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja. Svim srcem vam ga čestitamo. Imamo zbog čega biti ponosni!

(V.K.)

Autor: otokkrk.org@gmail.comotok-krk.org
  • Otok Krk ...
Vijest se nalazi u:

 
Otok Krk Uključite se u IZHR
Otok Krk SVI ZA SVE - IZHR
pretraži portal...
Kontaktirajte uredništvo portala grada Otok Krk

 

Sveta tri kraljaNova godinaSveti StjepanBožićDan svih svetihDan neovisnostiDan domovinske zahvalnostiDan državnostiDan antifašističke borbeINmusic
 
otok-krk.org preporuča
PC Trikovi Mjuza.net
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - otok-krk.org
 
ZAHVALJUJEMO NA SUFINANCIRANJU

ZA 2018. GODINI

 

 
 

Otok Krk › Vijesti › Blog › Događaji › Pobjednička OLUJA

 

 

 
 
Otok Krk RSS - Powered by: WMD - Web Hosting Otok Krk - CMS Otok Krk - Izrada web stranica Otok Krk - SEO Otok Krk - Web trgovina Otok Krk - Blog